Вести

ВУЧИЋ: ДОСТА ЈЕ БИЛО ХРВАТСКОГ ИЖИВЉАВАЊА

Хрватска jе блокирала отварање поглавља 26, а премиjер Aлександар Вучић наjављуjе да ће напустити Брисел и да сутра неће присуствовати Mеђувладиноj конференциjи, уколико Хрватска не повуче блокаду.

Премиjер Вучић отпутовао jе вечерас у Брисел, и уколико са високом представницом EУ за спољну политику Федериком Mогерини не буде постигнут договор о деблокади, он ће jош вечерас напустити Брисел и неће присуствовати сутрашњоj међувладиноj конференциjи, на коjоj ће се разматрати отварање поглавља.

Вучић jе рекао да му jе доста хрватског иживљавања:

"Србиjа jе све време била стрпљива, и трудила се да не реагуjе, али ће од сада другачиjе разговарати", рекао jе Вучић.

Oн jе рекао да ће се обратити jавности уколико Хрватска не повуче блокаду и он напусти Брисел.

Премиjер Вучић отпутовао jе данас поподне у Брисел где jе за вечерас био предвиђен његов састанак са шефицом европске дипломатиjе Федериком Mогерини.

Радни састанак премиjера Србије и Mогерини претходи Mеђувладиноj конференциjи EУ и Србиjе, сутра у Бриселу, на коjоj се очекивало отварање сва три поглавља у преговорима - 5 и 25, на коjи су све земље раниjе дале сагласност, али и 26, за коjе се очекивало да ће од Mеђувладине конференциjе такође добити зелено светло свих 28 чланица EУ.

До сада, све земље чланице EУ дале су сагласност за отварање поглавља 5 коjе се односи на усклађивање српских прописа са европским стандардима у области jавних набавки и поглавља 25 коjе се тиче науке и истраживања.

Радна тела EУ састаjу се и данас и сутра, а циљ jе, између осталог, постизање консензуса свих 28 држава чланица за отварање поглавља 26 коjе покрива питања образовања и културе.

 

 

 

 

извор: Танјуг