Вести

Вучић: Додатне две милиjарде за jуг Србиjе

Председник Владе Србиjе Aлександар Вучић наjавио jе вечерас повећање пензиjа и плата у jавном сектору до краjа године.

Вучић jе на конфернециjи за новинаре у Нишу, после састанка са начелницима пет округа, градоначелницима и председницима општина тих округа, рекао да ће бити повећане плате за лекаре, раднике у социjалним и здравственим установама, у воjсци и у полициjи.

“Tо ћемо да урадимо пре краjа године и пензионере ћемо да обрадуjемо”, рекао jе Вучић.

Oн jе казао да ће наjсиромашниjи део становништва моћи да рачуна на бољи животни стандард и "нешто пуниjе џепове". 

 

Доносимо новац на југ Србије

Премијер Александар Вучић каже да Влада Србије доводи нове инвеститоре на југ земље и ради оно што нико није урадио у протеклих 50, 60 и 70 година. Донели смо 17 милиона евра додатне подршке и донећемо још новца, поручује Вучић.

Премијер Вучић је рекао да су на састанку са начелницима округа и са градоначелницима са југа Србије решени неки проблеми.

Истакао је да је Влада, мимо онога што финансирају министарства, одвојила додатну подршку за југ Србије, од две милијарде динара.

"Донели смо 17 милиона евра додатне подршке, град Ниш ће добити 300 милиона динара само за фасаде, добиће Врање, Пирот око 50 милиона динара. Улагаћемо у изградњу других објеката, спортских, у бање...", рекао је премијер.

Држава ће радити на томе да се још новца обезбеди за југ Србије кроз инвестиције и нова радна места, додао је Вучић.

Подсетио је на то да ће ускоро бити потписан уговор са фабриком "Леони", у којој ће бити запослено 2.200 људи.

Одговарајући на питање како спречити одлазак људи и са југа, али и из целе Србије, премијер је одговорио да је то глобални процес који не може да се спречи.

Истакао је да се завршавају велики ауто-путеви и додао да ће ускоро бити отворено нових два и по километра пута.

"После отварамо Пирот–Димитровград, градимо источни крак Коридора... Радимо оно што нисмо урадили у протеклих 50, 60, 70 година. Ускоро доводимо нове инвеститоре. Доносимо паре на југ Србије и ангажман свих министара", нагласио је Вучић.

Напоменуо је да ће ускоро бити повећане плате за раднике у јавном сектору – за запослене у социјалним установама, здравству, просвети, у војсци.

"Остаје жеља да отворимо више касарни, јер то значи раст индустрије. У туризам ћемо да улажемо. Сутра Град Београд довози нови 'мерцедес' аутобус као поклон Нишу", истакао је премијер.

"Грађанима са којима нећу моћи да се сретнем", каже премијер, "поручујем да имам жељу и са њима да се видим. За све би ми требало 240 сати", истиче Вучић.

Истакао је да није бирао оне са којима ће се видети.

"Слушао сам да су због нас налицкали град, не мислим да је то главна вест. Да нисмо дошли, рекли би да нисмо дошли. Доносимо новац и доносићемо још више новца. Не може преко ноћи да се све промени, али ћемо многе ствари да урадимо. Километре које ћемо да урадимо, Тито није урадио", нагласио је премијер.

Инвестиција у ауто-пут од Ниша до Тиране је велика, истиче Вучић и одговара да је реално да се следеће године крене са радовима.

"То нас приближава и луци Драчу, а не само да повезује наше становништво у централној Србији са становништвом на КиМ, већ је то и од изузетног економског заначаја."

Како је рекао, Влада ће радити на томе да Ниш постане средиште и седиште свега.

"Клинички центар овде биће опремљен најбољом опремом, бољом него у Београду. То је висок стандард", напомиње премијер и додао да је Влада доласком у Ниш показала да Србија није само Београд.

Коментаришући позив ДСС-а да се оконча посета албанског премијера Едија Раме због коментара о Косову и "Трепчи", Вучић је одговорио да поштује сваку партију.

Свако има право да каже шта жели, указао је Вучић и упитао: "Да ли то значи да онда треба да испратимо целу западну Европу, Американце и затворимо радна места?"

"Имам другачије политичко виђење, мислим да смо на достајанствен начин одговорили. Еди Рама је поштован гост Републике Србије, биће поштован и уважаван у Нишу, јер сматрамо да треба да развијамо најбоље економске и политичке односе са Албанијом, да зарађујемо на томе, да отварамо нова радна места", напоменуо је премијер и додао да "наши људи отварају летовалишта у Албанији".

Додао је да Србија тако само добија, а не губи.

"Када бих се додворавао народу, одавно бисмо банкротирали. Србија напредује у сваком погледу, што ћете чути и од ММФ-а и Светске банке. Када се људима не буде допадало, моћи ће да промене", закључио је премијер. 

 

У Нишу отварамо 5.000 нових радних места

Aлександар Вучић вечерас jе наjавио да ће у Нишу ускоро бити отворено 5.000 нових радних места и да ће већ за два дана потписати уговор са компаниjом Леони коjа ће запослити 2.200 људи.

“Разговарамо и са филипинцима и Немцима и другима. Све нам иде врло брзо и све ћемо то пре Нове године да знамо. Oко 5.000 људи ће добити посао, то jе изванредно за Ниш”, навео jе Вучић на конференциjи за новинаре.

Oн jе поручио да Нишу предстоjи велики препород и истакао да ће таj град добити наjмодерниjи клинички центар у овом делу Eвропе, као и да ће бити улагано у бање у том делу Србиjе.

“Ниш постаjе раскрисница свих путева”, навео jе Вучић.

Kако jе рекао, већ 50 година се прича о изградњи аутопута до македонске границе и да ће то ова влада урадити.

“После Бизмарка коjи jе маштао о нормалном путу кроз Грделичку клисуру, ми ћемо то сада да урадимо”, истакао jе Вучић.

Премиjер каже да ће следеће године бити покренута и изградња аутопута Ниш-Приштина.

Oн jе наjавио да ће за два дана 28 амбасадора EУ доћи у Ниш, jер влада жели да им представи таj град. 

 

Подржаћемо само договор три народа у БиХ

Премиjер Србиjе изjавио jе вечерас да ће Србиjа, када jе реч о БиХ, подржати само договор три народа у тоj земљи.

Упитан како коментарише чињеницу да jе на састанку хрватске председнице Kолинде Грабар Kитаровић са Жан Kлод Jункером лансирана идеjа о ревизиjи Деjтонског споразума, Вучић jе рекао да ће Србиjа подржати само оно што буде договор Срба, Бошњака и Хрвата у тоj земљи.

“Tо jе све што могу да одговорим”, рекао jе Вучић на конференциjи за новианре после састанка са начелницима пет округа и градоначелницимаи председницима општина са jуга Србиjе.

“Радо бих прескочио све одговоре на све друге теме и причао само о тих пет округа”, рекао jе Вучић. 

 

Tребало би да су ухапшени, не да слушам невероватне приче

Александар Вучић поручио jе вечерас да не види смисао покретања приче о наводном илегалном боравку двоjице полицаjаца у Поточарима, где jе нападнут током комеморациjе 11. септембра прошле године, те нагласио да би било нормално да су виновници напада на њега ухапшени.

“Уместо да порука буде – Вучићу, извини, нећемо више о томе да причамо, а jа ћу да ћутим и правићу се блесав, или, што би било нормално, ухапсили смо виновнике, у наjмању руку, да не кажем покушаjа убиства, него извршења jедног од наjтежих кривичних дела, jа морам да слушам невероватне приче”, истакао jе Вучић на конференциjи за новинаре у Нишу.

Oн jе то рекао упитан да коментарише тврдње поjединих медиjа да су два полицаjаца из Србиjе у Поточарима боравили у цивилу, нелегално, те да босанско министарство полициjе ниjе било упознато са тим.

Вучић jе рекао да не зна да ли су се они приjавили или не, те упитао да ли jе то наjвећи проблем и да ли су они урадили нешто лоше или су помогли да његова глава буде сачувана.

“Не разумем шта jе смисао… Испланирали смо да убиjемо Вучића па нам jе криво што нам ниjе успело. Да ли jе то смисао целе приче? Ваљда неко у цивилу има право да дође на нечиjу териториjу, ваљда нећете да забраните улазак грађанима Србиjе, смета вам што jе неко покушао да заштити моjу безбедност”, упитао jе Вучић.

Oн jе рекао да jедино може то да разуме као поруку “ми смо хтели да вас убиjемо, а ви сте нам то покварили”.

“Честитам им на томе ако су сами смислили, не знам да ли су то сами смислили или им jе неко помогао”, рекао jе Вучић.

 

 

 

извор: РТС/Танјуг