Вести

Србија стратешки опредељена за чланство у ЕУ

Београд, 19. јануар 2017. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић поручио је данас да ће наша земља настојати да постане део Европске уније и да жели да припада таквом типу друштва, уз оцену да је Унија и даље најбоље место на свету за живот.

Вучић је у интервјуу за "Дојче веле" изразио наду да ће државе чланице ЕУ увидети напоре које наша земља чини како би постала део те заједнице, и да ће Унија одлучити да прими Србију у пуноправно чланство 2020, 2022. или 2025. године.

Премијер је истовремено указао на то да пут европских интеграција није увек лак, али да Србија дели заједничке вредности и жели да припада таквом типу друштва.

Он је, када је реч о мигрантској кризи, рекао да данас у Србији борави 10.000 миграната о којима надлежне институције воде бригу, и подсетио на то да ти људи избегавају избегличке центре јер желе да нађу кријумчаре који би их пребацили у ЕУ.

Вучић је подсетио и на то да је Србија, као једина земља ван Уније, прихватила систем квота који је предложила немачки канцелар Ангела Меркел, док многе чланице ЕУ нису хтеле у томе да учествују.