Вести

Србија фактор стабилности у региону

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија војно неутрална, али да жели да настави сарадњу са НАТО, јер без те сарадње нема мира и стабилности у региону, што је предуслов за даљи економски раст и напредак наше земље. 

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре, након састанка са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у седишту Алијансе у Бриселу, пренео захвалност Столтенбергу на томе што поштује одлуке Србије и Народне скупштине Републике Србије о војној неутралности наше земље. 

Премијер је такође исказао захвалност генералном секретару НАТО и на изјави да жали због невиних жртава бомбардовања Србије 1999. године. 

Он је рекао да јавност у Србији мора да зна да смо окружени НАТО земљама и земљама које би желеле да буду у Алијанси, због чега морају да се граде добри односи са људима из НАТО уколико желимо мир и стабилност, већи економски раст и напредак привреде, као и бољи животни стандард. 

Србија је војно неутрална, поштује одлуке Скупштине, али због рационалних разлога и погледа у будућност, а не враћања у прошлост, жели да развије односе са НАТО, поручио је Вучић.

 Премијер је саопштио да је са Столтенбергом разговарао о свим кључним питањима, попут борбе против тероризма, мигрантске кризе и учешћа Србије у мировним операцијама, уз напомену да му је упутио молбу да НАТО помогне на уклањању мина и чишћењу, посебно на Копаонику. 

Вучић је указао на то да је, након релаксације ваздушне зоне у Зони копнене безбедности, било речи и о доњем слоју ваздушног простора изнад Косова и Метохије, уз напомену да ће се експерти ускоро састати и да верује да ће бити позитивних решења у наредном периоду. 

Он је рекао да је захвалан и на оценама да Србија делује стабилизујуће на читав регион, и поновио да је то услов нашег просперитета у свакој другој области. 

Желимо да у оквиру Партнерства за мир и ИПАП ту врсту сарадње наставимо. То је од изузетног значаја за грађане и верујем да ћемо моћи да се похвалимо управо таквим добрим односима у будућности, јер они значе мир и стабилност на Балкану, закључио је Вучић. 

Столтенберг је оценио да је Србија извозник стабилности у региону, као и да је имао одличан састанак са премијером Вучићем. 

Генерални секретар НАТО је рекао да Северноатлантска алијанса поштује војну неутралност наше земље, и изразио жаљење због невиних жртава НАТО кампање, односно својевременог бомбардовања СРЈ 1999. године. 

Он је истакао да је Србија у срцу Балкана, што је у срцу Европе, те да на различите начине значајно доприноси регионалној стабилности и националној безбедности.

 Столтенберг је оценио да је премијер Србије имао одличан састанак са представницима Атлантског савета, при чему је то његов први сусрет са члановима тог тела. 

Имали смо одличан састанак са Саветом НАТО, и то показује да радимо на јачању сарадње између НАТО и Србије. Поносан сам на пријатељство са Вама, захвалан на томе што сте овде. Разговарали смо о различитим питањима, укључујући и наше заједничке безбедносне изазове, поручио је Столтенберг.

 Он је истакао да је импресиониран реформама које Србија спроводи, и додао да НАТО и он лично поздрављају ангажовање Србије у ситуацији са мигрантском кризом. 

Такође, поздрављамо чињеницу да Србија доприноси мировним мисијама на Кипру, у Либану и Африци. Србија је интегрални део европске породице и делимо исте вредности. Снажно верујем у потенцијал сарадње НАТО и Србије, поручио је генерални секретар НАТО. 

Он је рекао да НАТО подржава напоре Србије на путу ка ЕУ, као и да је то добро за Србију, за стабилност и сарадњу у Европи. 

Према његовим речима, две стране раде и на јачању билатералне сарадње кроз ИПАП, а радиће и даље на развијању сарадње и борби против ИСИС-а.

 Србија је извозник стабилности и близак сарадник НАТО, закључио је Столтенберг.