Вести

Продубљивање економске сарадње са Казахстаном

 Председник Владе Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас отварању Улице Николе Тесле у Астани, где је том приликом оценио да је велика част то што је једна улица у пријатељској земљи добила име нашег највећег научника.

Вучић је, на крају вишедневне посете Казахстану, истакао да је та земља желела да свом народу представи најчувенијег српског научника свих времена, подсетивши на то да је у Београду откривен споменик најпознатијем казашком песнику Жамбилу Жабајеву.

Србија је у овој пријатељској земљи отворила бројна врата за неке будуће послове, навео је он, оценивши да нам тек предстоји учвршћивање такве врсте сарадње.

Према његовим речима, реч је о новом путу који је до сада био непознат за нас, при чему би успостављање нових авио-летова значило још боље и ближе односе између две земље.

Премијер је подвукао да је економски аспект за нас од изузетног значаја, с обзиром на то да исток Европе, као и Балкан, постају најбоље место за раст у Европи.

То више нису земље западне Европе, где не можете да имате раст изнад два одсто. Ми имамо ту шансу, али тако што смо укључили Кинезе, Казахстанце, Русе, Турке, Иранце и све друге. По том питању радимо велики и важан посао за нашу земљу, указао је Вучић.

Он је нагласио да, без обзира на све тешкоће и политичку кризу у Европи, Србија има добре шансе и наредне године иде с растом преко три одсто, што значи да ће грађани осетити помак набоље.

Све што смо до сада радили било је превазилажење проблема из прошлости, за шта сматрам да је прошло, предочио је премијер.

Вучић је, говорећи о искуствима које можемо да научимо од Астане и Казахстана, истакао да је важно да видимо шта је дисциплина, одговорност и посвећеност.

 Председник Владе је данас посетио и Национални музеј, чиме је завршена посета државно-привредне делегације Републике Србије Казахстану.