Вести

Ненад Антић: Нисам више хтео да будем тихи сведок системске корупције

Нисам више хтео да будем тихи сведок системске корупције која је протеклих деценија економски разорила нашу државу и мој град Врање и морално опустошила наше друштво. Што сам више изучавао ову материју све више сам био свестан размере системског разарања које је иза себе оставила корупција и последице по економски, социјални и демократски развој и капацитет наше земље. Антикорупцијска иницијатива у нашем граду није постојала, нити нормативна регулисаност, као ни политичка воља актуелне власти да спречи системску корупцију која је била заступљена у свим сегментима друштвено – политичког живота Врања.

Схватио сам да морам да се тргнем из те опште друштвене аномије у коју је запала већина Врањанаца и кренем у борбу против ове друштвене девијације.

Наравно, био сам свестан да као појединац нисам имао никакве шансе. Једино у политичкој борби, као члан политичке странке у широком политичко-друштвеном консезусу смо могли да победиомо локалну политичку групацију која је била главни генератор корупције у граду. И то се априла, 2016. године и догодило јер смо после 26 година непрекидне владавине СПС-а победили, и после 72 година Врање је добило једног некомунистичког градоначелника.

И то је само по себи огроман успех и основни предуслов успешне борбе против корупције. Нова локална власт је поставила потпуно нови политички концепт управљања градом. То је подразумевало промену наслеђеног корупмпираног система и темељну реформу локалних институција кроз процес успостављања принципа владавине права, транспарентне и одговорне локалне власти, веће партиципације грађана у доношењу важних политичких одлука.

Ми у Врању смо на самом почетку процеса стварања једног ефикасног антикорупцијског механизма.

Можда је формално тај процес започео 14. новембра ове године када ме је Градско Веће града Врања именовало за координатора за интегритет локалне самоуправе. Верујем да ћу у сарадњи и уз велики стручну и логистичку помоћ Бироа за друштвена истраживања из Београда поставити здраве темеље антикорупцијске инфраструктуре, а корупцију протерати на маргине друштва. Нећу се задовољити просечним резултатима. Желим да се Врање, као и Ла Паз и Хонг Конг, у свим књигама и удџбеницима о корупцији и борби против корупције, помиње као пример добре праксе.

Ненад Антић, координатор за интегритет града Врања

 

Извор: Интегритет